ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ευαγγελία Κιρκινέ

Νηπιαγωγός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργάζεται σε δημόσιο νηπιαγωγείο στη Θεσσαλονίκη όπου και γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ και είναι διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ερευνητικό πεδίο τη σχέση εθνικισμού και εκπαίδευσης. Ασχολείται χρόνια με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα γυναικεία ζητήματα μέσα από τη συμμετοχή της σε φεμινιστικές συλλογικότητες και σε αντιρατσιστικές δράσεις και άρθρα της για σχετικά θέματα έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και blogs. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια για εκπαιδευτικούς με θέμα τις εθνικές γιορτές, την εθνική ιστορία και τη συγκρότηση εθνικής ταυτότητας στο σχολείο. Επιπλέον εργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα RAXEN του Εθνικού Φορέα συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού στην εκπαίδευση (Εuropean Κέντρο Παρακολούθησης EUMC). Ήταν επί χρόνια συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων. Είναι ιδρυτικό μέλος του κοινωνικού χώρου «Οικόπολις» και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του GreenWave Festival.

Γιάννης Παρασκευόπουλος

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά. Εργάζεται από το 1986 στο Ταμείο Υγείας της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου έχει διατελέσει και Γενικός Γραμματέας στο σύλλογο των εργαζομένων. Ενεργός στον οικολογικό χώρο από τη δεκαετία του 1980, συμμετείχε σε όλες τις προσπάθειες για την πολιτική συγκρότηση των πράσινων ιδεών στην Ελλάδα. Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, έχει εκλεγεί επανειλημμένα στο Πανελλαδικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα στα περισσότερα από τα ιστορικά οικολογικά έντυπα (Οικολογική Εφημερίδα, Νέα Οικολογία, Οικοτοπία, Πράσινη Πολιτική) για θέματα όπως αστικό περιβάλλον, αποκέντρωση, μεταφορές, αλλά και για παγκοσμιοποίηση, εθνικισμό, σχέσεις οικολογίας και αριστεράς. Παντρεμένος από το 2001, είναι πατέρας δύο δίδυμων παιδιών.

Ιορδάνης Στυλίδης

Γεννήθηκε στην πόλη Έδεσσα του νομού Πέλλας το 1959. Απόφοιτος της σχολής Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατέχει, επίσης, το δίπλωμα Οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει στο ενεργητικό του 16 (δέκα έξι) ατομικές εκθέσεις (οι δύο τελευταίες ψηφιακές) καθώς και πολλαπλές συμμετοχές σε Μπιενάλε και Τριεννάλε στην Ευρώπη από το 1980. Παράλληλα με το διδακτικό του έργο διοργανώνει, διευθύνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά ταξίδια (Ινδία, Ομάν, Αίγυπτος, Νεπάλ, Γερμανία, Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Αυστρία, Ελβετία, Ιαπονία), συλλογικά εργαστήρια σχεδιασμού σε κοινότητες της ελληνικής περιφέρειας αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και ανιχνεύσεις πόλεων (Βερολίνο, Ιστανμπούλ, Βενετία, Νέα Ιόρκη, Τόκιο).
Τόσο στα εκπαιδευτικά ταξίδια όσο, κυρίως, στα πολυεθνικά και δια-πανεπιστημιακά εργαστήρια τεκμηρίωσης και σχεδιασμού, επιχειρείται η επέκταση και ο εμπλουτισμός της συμβατικής εκπαιδευτικής διαδικασίας με ειδικές διαλέξεις, συζητήσεις και σχεδιαστικές πρακτικές για τα ζωτικά ζητήματα της Αρχιτεκτονικής θεωρίας και πράξης αλλά και την ανίχνευση και διατύπωση λόγου για τους τόπους και τα τοπία, που βρίσκονται, συνήθως, στο περιθώριο των ειδικών και τυπικών ακαδημαϊκών πειθαρχιών και προσεγγίσεων.
Η διευκρίνηση, η ανάλυση και η διερεύνηση in situ των συστατικών στοιχείων των ταυτοτήτων για το τοπίο, την πολυπολιτισμικότητα και την συνύπαρξη πολιτισμικών ενοτήτων ως γεννετήρια ιδιότητα των περιφερειών και των μητροπόλεων του πλανήτη, για την εκπαίδευση στο στοχασμό και την ανάλυση-εννόηση των φαινομένων αλλά και των δομικών υποβάθρων των πόλεων, για την εκπαίδευση στον σχεδιασμό και την δημιουργία αρχείων διελεύσεων (ημερολογίων), την εκπαίδευση στην αναγνώριση και τις τακτικές της αυτεπίγνωσης, των παραμέτρων δηλαδή και των λεπτομερειών της κοινής ζωής σε κοινότητες, τμήματα πόλεων και μητροπολιτικών λεπτομερειών του πλανήτη, αποτελεί ένα ακόμη ειδικό πεδίο πρακτικής και στοχασμού στο πλαίσιο των ερευνητικών του ιδιοτήτων.
Ο Ιορδάνης Στυλίδης έχει συγγράψει 10 βιβλία και εγχειρίδια, 12 πειραματικά τεύχη καταγραφών δημοσίων δράσεων, 5 κριτικές σημαντικών δημοσίων γεγονότων και 16 ψηφιακά ημερολόγια από τα εργαστήρια και τα εκπαιδευτικά ταξίδια που διηύθυνε ή συμμετείχε. Πολλές ακόμη εκδόσεις κριτικής δημοσίων δράσεων βρίσκονται δημοσιευμένες στις προσωπικές σελίδες του στις ψηφιακές βάσεις δεδομένων ISSUU και SCRIBD.
TAGS: Digital painting, ink designs, iordanisstylidis, iordanis stilidis, designs
Ιστότοπος: http://iordanisstylidis.gr/

Βάννα Σφακιανάκη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Εργάστηκε στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στο Λιμενικό Ταμείου Ηρακλείου και στη Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στα όργανα και τη δράση των μηχανικών, από τη θέση του μέλους της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, του μέλους της κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και του συνέδρου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ. Ιδρυτικό μέλος της παράταξης «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης». Συμμετέχει σε οργανώσεις και κινήματα για το περιβάλλον και τα δημόσια αγαθά. Ενεργό μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου. Οι έρευνες, οι δημοσιεύσεις και οι συμμετοχές της σε συνέδρια και προγράμματα αφορούν σε θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, περιφερειακής ανάπτυξης, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβαλλοντικής και στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.
Ιστότοπος: http://www.vannasfakianaki.gr/