Περιοδικό απόψεων, θέσεων και διαλόγου για την πολιτική οικολογία, από το 1989.

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ

Η ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ είναι ένα δικτυακό περιοδικό ανοιχτής έκφρασης του ευρύτερου χώρου της πολιτικής οικολογίας και του οικολογικού κινήματος, χωρίς αποκλεισμούς και δογματισμούς. Στην εποχή μας, ο χώρος της πολιτικής οικολογίας και των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινημάτων είναι πολυδιασπασμένος. Αυτό είναι μια ιστορική συνέπεια που δεν θεωρούμε ότι είναι εξ’ ορισμού αρνητική. Ζούμε σε μια συναρπαστική εποχή που όλα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς, καινούργιες προκλήσεις, ιδέες, πολιτικές και προβληματισμοί γεννιούνται κάθε μέρα. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η ελληνική πραγματικότητα αλλά και ό,τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον πλανήτη.

Η ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ είναι ένα καταξιωμένο έντυπο που πρωτοεκδόθηκε το 1989 και γνώρισε 3 εκδοτικές περιόδους. Το όνομα παραχωρήθηκε ευγενικά από την συντακτική ομάδα της ιστορικής έκδοσης, αρκετά μέλη της οποίας συμμετέχουν και σ’ αυτήν, την 4η περίοδο του περιοδικού, με την προϋπόθεση το περιοδικό να διατηρήσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα και την αξιοπιστία του. Φιλοδοξούμε το περιοδικό να συνεχίσει την παράδοση να αποτελεί ένα χρήσιμο βήμα διαλόγου, απόψεων και προβληματισμού, για να μας δοθεί η δυνατότητα να ξανασκεφτούμε όσα έγιναν, να τα κατανοήσουμε, να πατήσουμε γερά τα πόδια μας στην κληρονομιά μας και να δούμε πως θα προχωρήσουμε.

Η πρωτοβουλία για την επανέκδοση του περιοδικού ξεπήδησε μέσα από το διάλογο που αναπτύχθηκε στο Οικολογικό Δίκτυο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ανοιχτού βήματος διαλόγου. Ωστόσο το περιοδικό ούτε ανήκει, ούτε αποτελεί εργαλείο του Οικολογικού Δικτύου. Η ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ συντονίζεται και διαχειρίζεται από ανεξάρτητη Συντακτική Επιτροπή με δικούς της πόρους, της οποίας τα καθήκοντα είναι ο προσδιορισμός των θεμάτων, η συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, η επιμέλεια των άρθρων, η γραμματειακή υποστήριξη, η εικαστική και τεχνική επιμέλεια, η αλληλογραφία κ.ά..

Η ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ φιλοξενεί ενυπόγραφα άρθρα, απόψεις, αναλύσεις, αφιερώματα, έρευνες και το αντίστοιχο υλικό, όπως εικόνες, βίντεο και ήχο. Ένα από τα βασικά κριτήρια δημοσίευσης είναι να υπάρχει τεκμηρίωση των επιχειρημάτων που αναπτύσσονται και αναφορά στις πηγές των πληροφοριών. Σε όλα τα άρθρα υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού με σκοπό να αναπτύσσεται διάλογος. Συστήνουμε στους αναγνώστες μας να μην χρησιμοποιούν τα σχόλια για προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και άσχετα θέματα. Γι αυτό και μόνο το λόγο, τα σχόλια φιλτράρονται από την Συντακτική Επιτροπή πριν αναρτηθούν.

Η Συντακτική Επιτροπή.

Αρέσει σε %d bloggers: