Περιοδικό απόψεων, θέσεων και διαλόγου για την πολιτική οικολογία, από το 1989.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Συντακτική Επιτροπή της ΟΙΚΟΤΟΠΙΑΣ αποτελείται από τα παρακάτω πρόσωπα (αλφαβητικά):

Κατερίνα Βουτυράκη

Είναι βιβλιοθηκονόμος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Δημόσια Διοίκηση. Εργάζεται στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Κρήτης από το 1997. Υπήρξε επιμορφώτρια στην ΝΕΛΕ Ηρακλείου το 1996 και εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης το 1998-2010. Στο ΤΕΙ Κρήτης διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού, γραμματέας στο Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων και αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού και του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Διετέλεσε επίσης γραμματέας στο σωματείο «Ζωόφιλη Δράση». Είναι ενεργός πολίτης και εθελόντρια στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
vutiraki@gmail.com

Αλέξανδρος Γεωργόπουλος


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Απόφοιτος του Χημικού του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου του Μάντσεστερ. Από το 1985 διδάσκει στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει γράψει 3 βιβλία και έχει επιμεληθεί άλλα 2. Είναι Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και από τα παλαιότερα μέλη της, εκδότης του οικολογικού εντύπου ΕΝ ΟΙΚΩ ΕΝ ΔΗΜΩ, και παλιότερα του αντιμιλιταριστικού περιοδικού «Αρνούμαι». Επανειλημμένα υποψήφιος με την Οικολογία-Αλληλεγγύη. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού 17 ετών.
ageorgop@nured.auth.gr

Θανάσης Μακρής

Γεννημένος στην Νότιο Αφρική. Έχοντας ζήσει σε Καβάλα, Αθήνα, Λειψούς, Ζάκυνθο, Κρήτη, Λευκάδα και Σιδηρόκαστρο σήμερα ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Υπήρξε: Αρνητής Στράτευσης, μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών και Οικολόγων Πράσινων, Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εικαστικός καλλιτέχνης με δεκάδες ατομικές και συλλογικές εκθέσεις σε όλοι την Ελλάδα. Δημιουργός επιτραπέζιων παιχνιδιών. Εμψυχωτής Εργαστηρίων και Εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Εργάζεται στο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων Αλκυόνη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.
makris_thanasis@yahoo.gr

Γιώργος Μπλιώνης

Είναι Βιολόγος, με ειδίκευση στην Οικολογία. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen της Σκωτίας, ενώ το 2002 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Δέσποινας Βώκου. Έχει διδάξει Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ από το 2004 έως το 2012 ως έκτακτος διδάσκων. Έχει εκδόσει το βιβλίο “Στα μονοπάτια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” (2009, Εκδ. Κέδρος) και πιο πρόσφατα, μαζί με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, το βιβλίο “Η Θεσσαλονίκη των νερών” (2017, Εκδ. Αντιγόνη). Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
gblionis@gmail.com

Μαρία Παναγιωτοπούλου

Είναι Δασολόγος – Ορνιθολόγος και από το 1986 ασχολείται με την έρευνα και προστασία της άγριας ζωής. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με αντικείμενο την διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και στο Τμήμα Οικολογίας του Πανεπιστημίου του Lund (Σουηδία) με αντικείμενο την πληθυσμιακή κι εξελικτική οικολογία. Από το 1995 έχει δουλέψει συστηματικά σε υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας (Νέστος, Βιστονίδα, Ισμαρίδα, παράκτιες λιμνοθάλασσες, Έβρος, λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, Λίμνη Κερκίνη, Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα) και σε ορεινές και δασικές περιοχές (Οροσειρά Ροδόπης, Όρη Βόρας – Τζένα – Πίνοβο) καθώς και στο βόρειο Αιγαίο. Έχει διατελέσει αναπληρωματικό μέλος, με την ιδιότητα του Ειδικού Επιστήμονα, στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του. Είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από το 1987 και διετέλεσε μέλος του ΔΣ της, όπως επίσης υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ “Γιορτές της Γης” (2001 – 2017) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Οικοτοπία από το 1997. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές ανακοινώσεις και άρθρα στο επιστημονικό της αντικείμενο, καθώς και αρκετά άρθρα με ευρύτερη θεματολογία. Εργάζεται ως Δασολόγος – Ορνιθολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας.
buru97@gmail.com

Αριστείδης Παπαδάκης

Γεννήθηκε το 1960 στο Ηράκλειο. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής και για μερικά χρόνια απασχολήθηκε στην αγιογράφηση ναών. Παράλληλα σπούδασε Γραφιστική σε ιδιωτική σχολή και το 1985 αποφοίτησε ως Τεχνολόγος Εκτυπώσεων από το ΤΕΙ Αθηνών. Από το 1987 διατηρεί επιχείρηση γραφικών τεχνών στο Ηράκλειο με αντικείμενο τη σχεδίαση, το branding και την εκτύπωση ενώ κατά καιρούς έχει διδάξει σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και σε σεμινάρια. Είναι ενεργός στον χώρο των κοινωνικών κινημάτων και της πολιτικής οικολογίας από τα μαθητικά του χρόνια. Ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» και της παράταξης «Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος». Υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Έχει διατελέσει Περιφερειακός Σύμβουλος Ηρακλείου και τακτικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
arist.papadakis@gmail.com

Μιχάλης Προμπονάς

Ο Μιχάλης Προμπονάς, Δρ. Φυσικός, είναι απόφοιτος από το Φυσικό Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1987-1991 ήταν υπότροφος στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας – Ακτινοπροστασίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Το 1992 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1998 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΜΦΙΚ. Την περίοδο 2001-2013 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας των Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών και εκλαϊκευμένων άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα. Είναι συγγραφέας και επιμελητής αρκετών βιβλίων, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για σειρά περιβαλλοντικών θεμάτων.
mprobonas@gmail.com

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δικηγόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία (Goddard, Vermont, ΗΠΑ). Ως ευρωβουλευτής ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου (2009-12) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας Τροφίμων. Παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας, λόγω εναλλαγής. Διετέλεσε νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με την “Οικολογία – Αλληλεγγύη” (1998-2016), ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών (1989-1991) και των Οικολόγων Πράσινων (2002-2016). Έχει οικολογική και ανθρωπιστική δράση από το 1975, με ενεργό εμπλοκή στην ίδρυση, τη διοίκηση και τις δράσεις σημαντικών οργανώσεων, όπως της Ένωσης για την Ποιότητα της Ζωής – Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. (πρόεδρος 1978-82), της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (ιδρυτικό μέλος, 1982), του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη» (ιδρυτικό μέλος, 1993), οργανώσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κ.α. Έχει συμβάλλει σε αγώνες και δικαστικές νίκες υπέρ του συλλογικού συμφέροντος, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, και της ποιότητας ζωής. Συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων, διετέλεσε αρχισυντάκτης περιοδικών τοπικής ιστορίας και εξέδωσε τα βιβλία:

  • «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ -το πογκρόμ της Θεσσαλονίκης το 1931»,
  • «Η Θεσσαλονίκη των νερών» (μαζί με τον Γ. Μπλιώνη),
  • «Η ιπτάμενη Ιστορία της Θεσσαλονίκης»
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις -Οδηγός για την Αυτοδιοίκηση και τη Βιώσιμη Περιφερειακή Ανάπτυξη
  • Έκθεση για τη διαφάνεια στην περιφερειακή πολιτική και στη χρηματοδότησή της
  • Οδηγός ανάπτυξης Γραφείου Περιφερειακής Εκπροσώπησης στην ΕΕ (μαζί με τον Θοδ. Βασιλόπουλο)
  • 2,5 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

mtremopoulos@gmail.com
website: www.tremopoulos.eu

Σταύρος Υφαντής

Γεννήθηκε το 1959 στην Θεσσαλονίκη. Εγκατέλειψε τα οικονομικά που σπούδαζε στο ΑΠΘ για να εργαστεί ως γραφίστας, ελεύθερος επαγγελματίας. Ενεργό μέλος οικολογικών οργανώσεων, εκδότης του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ και αντιπρόεδρος, για 6 χρόνια, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Συγγραφέας, μαζί με τον Stefano Generali του βιβλίου ««Καθημερινή Οικολογία – Μικρός Οδηγός για την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών» (2003), που κυκλοφόρησε στην ελληνική, στην ιταλική και στη γαλλική γλώσσα. Ήταν ο συντονιστής του οικολογικού φεστιβάλ «Γιορτές της Γης» στη Βλάστη Κοζάνης και διετέλεσε γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Είναι μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Agrodiaetus nephohiptamenos» που λειτουργεί το συνεργατικό εστιατόριο «Rediviva cucina povera». Ζει με την σύντροφό του Μαρία Παναγιωτοπούλου στον Χορτιάτη, καλλιεργεί τον κήπο του, συλλέγει συχνά την τροφή του από την φύση, μαγειρεύει με μεράκι και του αρέσει να πίνει ρακές με τους φίλους του ακούγοντας τ ‘αηδόνια.
oikotopia@gmail.com

Οδυσσέας Χιλιτίδης

Εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μάρκετινγκ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Παιδαγωγικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Υπήρξε ηχολήπτης, παραγωγός εκπομπών και στέλεχος διαφήμισης σε γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί εθελοντικά με το ΕΚΠΑΖ και την Ορνιθολογική και επαγγελματικά σε προγράμματα Life με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης σε θέματα επικοινωνίας και ανάδειξης του έργου τους. Αρθρογραφούσε παλιότερα σε έντυπα freepress και πλέον μόνο διαδικτυακά, ενώ έχει την ευθύνη της λειτουργίας του δικτυακού τόπου της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης της οποίας είναι μέλος.
odysseas.oikol.diktyo@gmail.com

Αρέσει σε %d bloggers: